MUZIEKTHERAPIE

Muziektherapie maakt gebruik van de werking van muziek op ons brein. Dit leidt, om maar een paar voorbeelden te noemen, tot:

  • makkelijker communiceren bij afasie of een taalontwikkelingsstoornis
  • betere stemming, meer zelfvertrouwen, minder angst
  • terugbrengen en verwerken van herinneringen
  • minder lichamelijke spanning, beweegproblemen en pijn
  • minder apathie of destructief gedrag
  • betere concentratie en cognitie, bijvoorbeeld bij dementie
  • betere revalidatie na een herseninfarct

In instellingen en thuis
In Nederland zijn er zo’n 700 muziektherapeuten actief. Ze werken binnen verpleeghuizen, revalidatie, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, verstandelijke gehandicaptenzorg, ziekenhuizen, jeugdzorg, scholen en natuurlijk ook gewoon thuis.

Muziektherapie in de documentaire
Neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder laat ons met geavanceerde technologie zien wat muziek werkelijk doet in onze hersenen. Om vervolgens met musici en muziektherapeuten aan te tonen hoe muziek effect heeft op een betere kwaliteit van leven.

Laagdrempelige muziektherapie!
Miracles of Music werkt met veel plezier mee aan een laagdrempelig educatief programma voor mantelzorgers, verzorgers en andere zorgprofessionals. Dit om (de inzet van) muziek voor iedereen beschikbaar te maken. In het educatief programma leert men van ervaren muziektherapeuten hoe je muziek kunt gebruiken om de kwaliteit van leven te verhogen voor mensen met een beperking of hulpvraag.
Zo worden er tips gegeven over het inzetten van muziek: Hoe kun je bijvoorbeeld ontdekken welke muziek je het beste kunt gebruiken?  En hoe/wanneer kun je deze muziek het beste aanbieden? Dit wordt niet alleen vertelt: men gaat dit ook zelf ervaren. Verder wordt er uitleg gegeven over (technische) ontwikkelingen die bijdragen aan het laagdrempelig inzetten van muziek.

Er worden door het land voorlichtingsavonden gegeven aan de hand van de documentaire en lesmateriaal van muziektherapeuten.

Kijk voor meer informatie ook eens op:
www.muziektherapie.nl
www.vitalisgroep.nl/specialistischebehandelingen

evelien-mescher_i-pod-brunswijck-019small
© Kim Strijbos - Vitalis WoonZorg Groep