fbpx
MUZIEK ZORGT VOOR EEN BETER LEVEN
Wij willen zo veel mogelijk kwetsbare mensen en hun naasten de wonderbaarlijke kracht van muziek en muziektherapie laten ervaren en te leren deze zelf in te zetten tijdens momenten van zorg en aandacht

Muziektherapie

Muziektherapie doet mensen met een beperking of hulpvraag aantoonbaar goed. Muziek werkt direct in op ons brein, op emoties en stemmingen. Muziektherapie maakt daarvan gebruik door muziek maken, al dan niet geïmproviseerd, luisteren naar muziek en het gebruik van de stem. Dit zorgt voor opmerkelijke nieuwe mogelijkheden van interactie en expressie.

Muziektherapie verhoogt niet alleen de kwaliteit van leven van mensen met een beperking of hulpvraag – de therapie is ook een positieve ervaring voor mantelzorgers en professionals die ermee werken.

Muziektherapie zorgt onder meer voor:

• Betere concentratie en cognitie en minder onrust en depressie bij dementie
• Makkelijker communiceren bij afasie of een taalontwikkelingsstoornis
• Betere revalidatie na een herseninfarct of bij parkinson
• Minder apathie of destructief gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking
• Activeren en vergroten van de belevingswereld en sociaal gedrag van autistische kinderen
• Versterken van het zelfbeeld, zelfvertrouwen en verminderen van faalangst
• Terugbrengen en verwerken van herinneringen, pijn en angst bij mensen met PTSS (zoals vluchtelingen, slachtoffers van oorlog, geweld of misbruik)

Stop muziek in je mantelzorg

Met muziek worden zorgtaken wat makkelijker en krijgt het dagelijks leven meer inhoud en plezier. Je kan zelf alvast aan de slag met ‘muzikaal mantelzorgen’ met de volgende praktische tips:

Gebruik voorkeursmuziek – Maak gebruik van muziek die in het leven van de persoon betekenisvol is (geweest). Vraag (na) wat zijn of haar voorkeursmuziek is. Deze muziek zorgt voor veiligheid en herkenbaarheid.

Bepaal het doel –  Is de muziek ter ontspanning, afleiding of juist als activering bedoeld? Kies in de ochtend voor rustige muziek. Dit zorgt voor een fijne start van de dag. Gedurende de dag kun je rustige en activerende muziek afwisselen. In de avond is weer rustige muziek gewenst om de nacht ontspannen in te gaan.

Muziek tijdens zorgmomenten – Rustige, instrumentale muziek en voorkeursmuziek kunnen helpen bij het wassen, aankleden en het naar bed gaan. Zing of neurie zelf mee.

Muziek ter activering – Ga samen zingen of meebewegen en klappen op muziek, maak samen muziek. Je stimuleert iemand om te zingen, heel simpel door zelf te beginnen en dan de zin niet af te maken. De verbinding die je met elkaar maakt is onvergetelijk!

Samen muziek maken – Samen musiceren is een goede manier om emoties te kunnen uiten, het verbindt en vermindert gevoelens van eenzaamheid. Lukt praten niet meer zo goed dan kun je nog steeds contact maken door samen te spelen op allerlei instrumenten, ook al heeft iemand zelf nooit muziek gemaakt.

Blijf observeren – Kies de juiste muziek bij het juiste moment: in de ochtend, middag en avond kan de muziekbehoefte van een persoon verschillen. Blijf altijd observeren of de persoon het prettig vindt. Ook (regelmatige) momenten van stilte zijn belangrijk.

Schakel (zonodig) een muziektherapeut in – Als je meer wilt weten over de muzikale mogelijkheden, of als je beter wilt inspelen op de thuissituatie kun je altijd een muziektherapeut zoeken in jouw buurt via http://muziektherapie.nl Kijk hier naar voor de brochure van de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie met allerlei praktische tips over de inzet van muziek bij dementie

Diverse toepassingen die je als mantelzorger of verzorgende kunt inzetten thuis of in een verpleeghuis 

 

Zorgondersteunende producten voor senioren met een beleving. Het onlangs gelanceerde Qwiek.snooze maakt verbinding tussen muziek en slaap en biedt daarmee ondersteuning bij slaapproblemen. Gebaseerd op de muziekkussen interventie van muziektherapeute Annemieke Raven-de Vries.

Een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Dit maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking- én hun omgeving. Winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs 2018.

biedt mensen met dementie de mogelijkheid om op een intuïtieve en muzikale manier in verbinding te staan met hun omgeving. KozieMe geeft mensen een gevoel van thuis. KozieWe geeft een gevoel van samen. 

Music & Memory –  Maak een afspeellijst van de persoonlijke, favoriete muziek van patiënten met dementie en zet deze op een mp3 speler of ander digitaal apparaat.

Radio Remember – Online belevingsradio voor ouderen met dementie (70+), dat plezier, rust en ontspanning biedt. Elke dag van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds.

OER Radio – Herkenbare audio voor ouderen zorgt voor ontroering, verbinding, herinneringen en soms zelfs voor verandering. Geeft ouderen toegang tot muziek en audioproducten die simpel, eenvoudig en herkenbaar zijn.

Deze beelden zijn samengesteld vanuit de opnamen van de Miracles of Music Film van Pim Giel. Deze worden ingezet tijdens de Miracles of Music Meetings en gebruikt als instructie voor mantelzorgers, verzorgenden en zorgprofessionals.

Heeft u interesse in de documentaire, filmpresentatie of educatieve beelden? Neem dan contact met ons op.

Een diversiteit van muzikale en sociale interactie

Eiwerk – Muziekworkshops en audiovisuele activiteiten voor mensen met een psychiatrische of maatschappelijke kwetsbaarheid
Maestro Class – Luchtdirigent voor Oud en Jong. Dirigent van je eigen denkbeeldige orkest
Sounds of Change – Brengt de helende kracht van muziek naar (getraumatiseerde) kinderen in en uit conflictgebieden
Lust for Life – Ouderen popkoor, nooit te oud om popmuziek te zingen!
Philomela – Klassieke muziekproducties voor n met bewoners van zorginstellingen, scholieren, buurtbewoners en migranten
Grijze Koppen Orkest – Fort van de Verbeelding – Muziek maken door kwetsbare en vitalere ouderen
Het Danspaleis – Dansformule voor ouderen waar jong en oud elkaar ontmoeten.Tankstation van levensvreugde