fbpx

Muziek en effect 1 – ontstaan en educatie

 in Muziek

Een nieuwe reis dankzij wetenschappers, muzikanten en muziektherapeuten

Muziek is momenteel hot en op allerlei terreinen wordt er aandacht aan gegeven. Het zou bijdragen en meer ingepast moeten worden als

  • Educatief middel op scholen
  • Verzachtend of helend middel in de zorg
  • Smeerolie voor een saamhorige maatschappij

Nu probeer ik ook via www.miraclesofmusic.nl daarop in te gaan, maar los van dat, waarom nu ineens? Is het voor het eerst in de geschiedenis dat daar zoveel (on)terechte ophef over wordt gemaakt? Wat denken jullie daarover?

Gezien mijn pragmatische aard hoeft van mij niet alles wetenschappelijk te bewezen worden, als het maar werkt. Wikipedia is mijn pragmatische uitvlucht. Ook hier weer de vraag…moet het wetenschappelijk bewezen zijn?

Ontstaan
Ophef over muziek zoals in 2016 was er vroeger zeker niet, wel over het ontstaan. In the early days, de 4e ijstijd van ruim 50.000 jaar voor Christus waren het niet de trommels zoals ik dacht, ritme, die het begin waren, maar fluitjes.

De reden van het ontstaan was die van tovermiddel, als ritueel. Pas 8000 jaar voor Christus kwamen slaginstrumenten in beeld. Toen pas? En dan te bedenken dat op dat moment de allereerste wijn al werd geproduceerd in Georgië. Hadden we toen nog niets met ritme? We worden geboren met ritme, de hartslag. Ben benieuwd wat Prof Henkjan Honing hiervan vindt.

Maar er is nog een derde punt waar muziek zou zijn begonnen en dat is “zang”, in elk geval het gebruik van de stem. Een zangcoach vertelde me dat dat helemaal niet zo gek is, omdat ons strottenhoofd het eerste volledig uitgegroeide orgaan in ons lijf is en al heel vroeg tijdens ons leven zijn kunsten van geluiden fabriceren kan vertonen.

Aandacht voor muziek en educatie
Na Griekse invloeden zijn het vooral religieuze stromingen die tot rond 14e eeuw na Christus die de dienst uitmaken. Pas dan wordt muziek maken gepromoot en tijdens de Bourgondische periode onder Phillips de Goede, rond 1450, worden muzikanten aangezet om muziek te maken om mensen te entertainen. Een paar eeuwen later worden koningen en edelen muziek onderwezen. Zo gaf Vivaldi vioolles aan meisjes in en klooster. Voor zover was dit voor de gevestigde orde bedoeld. Of niet? Zie foto.

Toen waren het musici en de adel die muziek onder de aandacht brachten, nu zijn het wetenschappers zoals Erik Scherder en Dick Swaab.

Maar sinds de primitieve volken was er al overdracht van muziek al werd dat niet in een schoolse omgeving aangeboden. Dat gebeurde pas vanaf de 19e eeuw, maar als privéles. Klassikaal gebeurde dit pas na de 2e wereldoorlog! De overdracht en daarmee het image van muziekles op mijn eigen school was niet best. Op je 15e met een blokfluit in de weer zijn sloeg voor velen niet aan. Toch was er een muziekdocent die naast klassieke muziek ook psychedelische muziek ontrafelde, zoals de LP Pudding en Gisteren van Supersister van Robert Jan Stips. Toen ontstond er een gesprek over muziek i.p.v. de leraar weg te pesten.

Nu in 2016 zijn er veel initiatieven die muziek op de basisscholen promoten, zoals bijvoorbeeld Joop van den Ende Foundation, het Concertgebouw, Kazoo/Blink, het Nederlands Philharmonisch Orkest en vele andere muziekgezelschappen krijgen subsidies om dit te doen, omdat scholen het in de meeste gevallen zijn verleerd.

Muziek als educatievorm op scholen, muziek als onderdeel van onze eigen tribes, zoals de fanfare worden nu gedirigeerd door allerlei initiatieven van buitenaf. Gelukkig is er ook veel persoonlijk initiatief door vele jonge mensen en vinden we nog steeds op elke hoek van een straat een bandje en zie je gelukkig veel mensen met muziekinstrumenten door de stad zwalken. Hoe is dat op het platteland?

Heb je een tip, aanvulling of ander onderdeel van Miracles of Music wat we kunnen belichten…laat het weten!

 

Aanbevolen berichten

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.