fbpx

Zelf aan de slag met de kracht van muziek

 in Meetings, Muziek

Home Instead Thuisservice organiseerde een educatieve meeting, gegeven door zangeres en trainer Maartje de Lint en Pim Giel (documentairemaker en initiatiefnemer Miracles of Music). Tijdens deze leerzame training in Den Haag werd er gezonden, gedanst en op een swingende manier geleerd over muziektoepassing tijdens zorgtaken.

Maartje de Lint valt met de deur in huis met het zingen van een emotioneel nummer. Dat geeft deelnemers aan deze educatieve meeting, georganiseerd door Home Instead Thuisservice, de mogelijkheid om direct over te gaan tot het ervaren van de kracht van muziek. Het zingen raakt ze, maar ook het contact en de lichaamstaal van Maartje. Het roept verschillende emoties op: schoonheid, blijheid, kalmte. Sommigen ervaren een schrikreactie en vinden het te intens en te veel, te snel. “Ik ken Maartje nog niet en dit is wel erg intiem.” Alle emoties mogen er zijn en dat is mooi!

Rondneuzen in boekenkasten

Het zelf ervaren, voelen en relatieveren met muziek gaat tijdens de hele meeting door, wat weer direct vertaald wordt naar cliënten – in dit geval in de dementiezorg en ouderen die zorg aan huis ontvangen. Wat doen verschillende soorten muziek met je? Hoe zet je muziek in om te kalmeren, hoe om te activeren? Hoe integreer je muziek in de zorg van je cliënten en hoe introduceer je het? Hebben je cliënten wel behoefte aan en baat bij muziek en hoe voorkom je overprikkeling? Tips voor creatieve manieren om erachter te komen wat de muzikale voorkeur van je cliënt is ontbreken ook niet. Eens rondneuzen in een boekenkast of informatie halen uit de kledingkeuze van een cliënt bijvoorbeeld. Mogelijkheden zat!

“Interessant en leerzaam”

Wetenschappelijke achtergrond van de effecten van muziek op ons brein ontbreekt ook niet. Behalve informatief, is de meeting vol van humor. Bovendien brengt Maartje haar visie opvallend hartelijk over. Niet zo gek dus, dat de deelnemers na afloop naar eigen zeggen “inspiratie” mee naar huis nemen en ze de meeting “interessant en leerzaam” vinden en “gelijk toe te passen in de praktijk”.

Recente berichten
Comments
  • Beantwoorden

    Wat heeft ons team hiervan genoten! We hebben mooie en interessante handvatten gekregen om nog meer hét verschil te maken in de thuissituatie.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.