DE DOCUMENTAIRE

Muziek verrijkt je leven op meer manieren dan je in eerste instantie zou denken. Want muziek heeft ook invloed op je brein en je ontwikkeling. En kan zelfs een bijdrage leveren aan je gezondheid en kwaliteit van leven.

In de documentaire Miracles of Music onderzoeken neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder en muziektherapeut Evelien Mescher, ieder vanuit hun eigen vakgebied, wat muziek voor je kan betekenen.

Een keur aan wetenschappers, therapeuten, cliënten en natuurlijk bekende musici uit de genres pop, klassiek, jazz en wereldmuziek passeert de revue in deze film van documentairemaker Pim Giel.

Wetenschap, onderwijs en theater
Erik Scherder gaat op zoek naar toepassingen in de wetenschap en is zelf bezig met baanbrekende technologie om een muziekluisteraar via spectroscopie in z’n eigen brein te laten kijken. Ook bezoekt hij kinderen op de basisschool die op een innovatieve manier met muziek bezig zijn.

Daarnaast wil de professor met een theatershow het land in om muziek een prominentere plek te geven in o.a. het onderwijs en de zorg. Hij gaat dat doen met twee andere bekende wetenschappers: neurobioloog Dick Swaab en hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing.

Muziek als therapie
Muziektherapie is niet iets zweverigs maar doet mensen met een beperking of hulpvraag aantoonbaar goed. De gepassioneerde muziektherapeute Evelien Mescher wil daarom dat deze vorm van therapie meer bekendheid krijgt – en vergoed wordt door zorgverzekeraars.

In de documentaire volgen we een aantal cliënten vóór, tijdens en na muziektherapie. Evelien laat ons kennismaken met mensen die te maken hebben met bijvoorbeeld revalidatie, dementie, autisme, oorlogstrauma, depressie of eenzaamheid.

Evelien is met collega’s ​bezig een laagdrempelig programma te ontwikkelen om hulpverleners, mantelzorgers en patiënten zelf te leren hoe ze muziek kunnen gebruiken. Haar droom is om muzikanten van een groot Nederlands klassiek orkest​ hierin te betrekken, waarbij hen wordt geleerd waarin muziektherapie anders is dan professioneel muziek maken. Te denken valt aan een optreden voor kwetsbare groepen.

Als je luistert naar muziek waar je van houdt, ontstaan samenwerkingen in de hersenen.

 

Erik Scherder