fbpx
MUZIEK RAAKT IEDEREEN
De kracht van muziek is er voor iedereen.
Muziek is goed voor je. Voor je humeur, voor je brein en voor je gezondheid.
MIRACLES OF MUSIC SHOW 2020
Met Trijntje Oosterhuis, Artur Jaschke,
Iris Sommer en Vincent Bijlo
BEKIJK DE DOCUMENTAIRE

Miracles of Music Film

In deze documentaire volgt filmmaker Pim Giel drie muziektherapeuten en een muziektrainer die de ongelooflijke effecten aantonen van muziek op hun cliënten, die te maken hebben met bijvoorbeeld revalidatie, dementie, autisme, een oorlogstrauma, psychische problemen, een burn-out of eenzaamheid. Maar ook diverse muzikanten, waaronder zangeres Berget Lewis jazzmuzikant Benjamin Herman, concertpianiste Klara Wurtz en wetenschapper prof. dr. Erik Scherder vertellen over de wonderbaarlijke kracht van muziek op het brein en op henzelf.

Wetenschappelijk onderzoek toont al langer aan dat muziek een positief effect heeft op de ontwikkeling van ons brein. Maar inmiddels boeken al zo’n 700 muziektherapeuten in ons land goede resultaten met muziektherapie. Bijzonder zijn ook de beelden van de Intensive Care waarin het positieve effect van klassieke muziek wordt aangetoond.

In de film laten muziektherapeuten Evelien Mescher, Sander van Goor, Elsbeth Siebbeles en trainer/muzikant Lucas Dols zien hoe de mensen waar ze mee werken er vóor en tijdens de muziektherapie aan toe zijn en vooral wat het verbluffende resultaat erna is.

  • Zo helpt Evelien Mescher onder andere de 30-jarige Jan, die verstandelijk beperkt is, met het verlies van zijn vader. Hij kan zich moeilijk uiten, muziek helpt hem op ontroerende wijze het verlies draaglijk te maken.
  • Elsbeth Siebbeles laat zien hoe door muziektherapie de 5-jarige Dimo leert om contact te maken met anderen. En ze helpt Peter met het verminderen van zijn psychische problemen, door hem zijn emoties in het drummen te laten uiten.
  • Sander van Goor helpt de 13-jarige Maria, die als bootvluchteling uit Syrië een groot trauma heeft opgelopen. Door haar in contact te brengen met muziek en zelf een lied te laten maken, heeft ze nu geen last meer van nachtmerries.
  • En tenslotte jazzmuzikant Lucas Dols (o.a. van Sounds of Change). Hij werkt al zes jaar als muzikant en trainer in conflictgebieden, waar hij onder andere in vluchtelingenkampen mensen traint om de kracht van muziek te gebruiken in hun werk met kinderen. In de film laat hij in het grootste vluchtelingenkamp van Jordanië zien wat het effect is van muziek.

Deze film laat zien dat muziek bij jong en oud gedragsproblematiek vermindert, de snelste toegang kan zijn tot emoties (bij autisme of een verstandelijke beperking), herinneringen levend kan houden (bij dementie), de veerkracht vergroot bij een trauma en een groot verlies in het leven beter draagbaar maken. Bij ziektes als Parkinson kan er soepeler worden bewogen dankzij muzikale ritmes en muziek kan bijdrage bij het opnieuw leren spreken na een hersenbloeding of -infarct.

De film ging in première op het Miracles of Music Congres tijdens de Dag van de Muziektherapie op 15 november 2018.

11-jan-mom-muziektherapie-dementie

Bekijk de film

De film is voor slechts 5 euro te bekijken/downloaden via onze webshop

View the movie

Watch/Download our documentary (Dutch audio, English subtitles) for only 5 euro through our webshop

Pim Giel – Miracles of Music
Pim GielHet eerste exemplaar van Miracles of Music

Filmvertoningen in het land

De film is ook te zien zijn op diverse filmpresentaties die in het land zullen worden georganiseerd:

Miracles of Music filmpresentatie – vertoning van de documentaire & aansluitend dialoog
Filmmaker Pim Giel, die een lange achtergrond in de zorg heeft, gaat na de filmvertoning met de zaal in dialoog over oplossingen voor mantelzorgers, patiënten en zorgprofessionals. Ook geschikt voor een breed publiek.

Voorlichting en educatie
De film en onderdelen daaruit zullen ook voor educatieve doeleinden worden gebruikt tijdens de Miracles of Music Meetings en als instructie voor mantelzorgers, verzorgenden en zorgprofessionals in de thuissituatie.

Interesse in een meeting of filmpresentatie? Neem dan contact met ons op.