fbpx

MIRACLES OF MUSIC FILM

Muziek verrijkt je leven op meer manieren dan je in eerste instantie zou denken. Want muziek heeft ook invloed op je brein en je ontwikkeling. En kan zelfs een bijdrage leveren aan je gezondheid en kwaliteit van leven.

In de film die we gaan maken onderzoeken neuropsycholoog Erik Scherder en muziektherapeut Evelien Mescher, ieder vanuit hun eigen vakgebied, wat muziek voor je kan betekenen. Een keur aan wetenschappers, therapeuten, cliënten en natuurlijk bekende musici uit pop, klassiek, jazz en wereldmuziek passeert de revue in deze film van documentairemaker Pim Giel.

Voorlichting en educatie
De film en onderdelen daaruit zullen ook voor educatieve doeleinden worden gebruikt tijdens de Miracles of Music Meetings en als instructie voor mantelzorgers, verzorgenden en zorgprofessionals in de thuissituatie.

Muziektherapie is niet iets zweverigs maar doet mensen met een beperking of hulpvraag aantoonbaar goed. De gepassioneerde muziektherapeute Evelien Mescher wil daarom dat deze vorm van therapie meer bekendheid krijgt – en vergoed wordt door zorgverzekeraars.

We volgen we een aantal cliënten vóór, tijdens en na muziektherapie. Evelien laat ons kennismaken met mensen die te maken hebben met bijvoorbeeld revalidatie, dementie, autisme, oorlogstrauma, depressie of eenzaamheid.

Evelien is ​bezig een laagdrempelig programma te ontwikkelen om hulpverleners, mantelzorgers en patiënten zelf te leren hoe ze muziek kunnen gebruiken. Haar droom is om musici van een groot Nederlands klassiek orkest​ hierin te betrekken, en hen te leren waarin muziektherapie anders is dan musiceren maken.

Erik Scherder gaat op zoek naar toepassingen in de wetenschap en houdt zich bezig met het effect van muziek op ons brein.

De film zal in première gaan op het congres tijdens de Dag van de Muziektherapie op 15 november 2018.

Als je luistert naar muziek waar je van houdt, ontstaan samenwerkingen in de hersenen.

 

Erik Scherder