CONGRES

15 november 2018 in Amsterdam, locatie zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Stichting Happy Motion geeft samen met initiatiefneemster Evelien Mescher en collega’s en de 3 professoren Scherder, Honing en Swaab invulling aan het congres.

Globaal programma 9.00 – 16.00 (onder voorbehoud)

09.00 Ontvangst en registratie

 09.45 Welkom en muzikale opening

10.00 Waarom zijn we allemaal muzikaal?
Prof. dr. Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie – Auteur van “Iedereen is muzikaal”
Nagenoeg alle pasgeborenen hebben aanleg voor muziek, maar waarom verleren we dat en zijn sommige mensen muzikaal begaafd? Als we luisteren naar muziek, hoe werkt dat dan? Henk Jan Honing gaat de interactie aan met de zaal en levert bewijs ter plekke.

10.30 Muzikaal intermezzo

10.40 Hoe werkt muziek op ons brein bij ziekten en beperkingen?
Prof. dr. Dick Swaab, hoogleraar neurobiologie – Auteur van “Het creatieve brein”
Wanneer we getroffen worden door bepaalde ziekten, sociaal isolement of trauma’s, kunnen we vaak slecht of niet communiceren. Waarom kan muziek(therapie) die communicatie op gang helpen en zelfs invloed hebben op je IQ?

11.10 Koffiepauze

11.30 Vertoning documentaire Miracles of Music
Introductie door Pim Giel, documentairemaker
Hoofdrolspelers in de film zijn prof. Erik Scherder en Evelien Mescher. Vanuit de wetenschap en vanuit de muziektherapie gaan ze in op muziek en de effecten op ons brein. Ook andere wetenschappers, bekende musici en patiënten leverden een bijdrage.

12.45 Lunchpauze

13.45 Muziek op de basisscholen (rond 20 minuten tijd)
Mirjam Bonting, uitgever bij Blink en verantwoordelijk voor Kazoo, muziekmethode voor het basisonderwijs

Kazoo is een digitale methode muziek voor groep 1 tot en met 8 van alle basisscholen. Kazoo is een initiatief van het Concertgebouw en wordt ontwikkeld door uitgeverij Blink. Door laagdrempelige lessen kunnen alle leerkrachten eenvoudig een sprankelende muziekles geven waarin wordt gezongen, gespeeld, bewogen en zelfs gecomponeerd. Alle genres komen aan bod en veel bekende artiesten als Tania Kross, Martin Garrix, Slagerij van Kampen of Nieslon werken er aan mee.

14.05 Waarom moeten we muziek gebruiken voor onze hersenontwikkeling?
Prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie – Auteur van “Singing in the brain”
Muziek is uit ons onderwijs verdwenen terwijl het een basis vormt in elke cultuur. Wat doet muziek precies in de hersenenontwikkeling en is dat aan te tonen? Via een technisch hoogstandje laat Erik Scherder u kijken in uw eigen brein en in dat van musici uit de show.

14.35 Artiest gekoppeld aan de presentatie van Erik Scherder

14.45 Theepauze

15.05 Presentatie muziektherapie met voorbeelden

15.30 Muzikale afsluiting
Een optreden van een musicus/band/orkest die gevolgd is in de film of een andere artiest die begaan is met muziek en de effecten op ons brein en gezondheid. Elke show kent een ander soort genre muziek; klassiek, pop, jazz of wereldmuziek.

16.00 Afsluiting

16.15 Borrel

Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten.

 

Gustav Mahler